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To: The Honorable David Gowan 

Arizona State Senate 
 

This is to inform you that Ariz. Att’y Gen. Op. I22-004, dated October 28, 2022, is withdrawn 

and superseded by the following formal Opinion of the same number dated May 18, 2023.  Please 

discard the opinion dated October 28, 2022. 

Introduction 

On October 28, 2022, the Attorney General’s Office issued Opinion I22-004 in response to your 

inquiry whether a board of supervisors may “audit the results of an electronically tabulated general 

election by hand counting all of the election ballots of their county.” I22-004 states that it is an 

“informal opinion” that was not subjected to the usual layers of review for formal opinions, and is 

signed by a Deputy Solicitor General rather than the Attorney General. The informal opinion concluded 

that “Cochise County has discretion to perform an expanded hand count audit of all ballots cast in 

person at 100% of the precincts or voting centers located in Cochise County, along with 100% of early 

ballots cast in Cochise County, so long as the expanded hand count audit of statewide and federal races 
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is limited to five contested statewide and federal races appearing on the 2022 General Election ballot.” 

Ariz. Att’y Gen. Op. I22-004 (Oct. 28, 2022), at 1.  

On November 7, 2022, the Cochise County Superior Court issued a ruling interpreting the same 

statute discussed in the informal opinion. See Ruling, Ariz. All. for Retired Ams., Inc. et al. (“AARA”) 

v. Crosby et al., No. CV 2022-00518 (Cochise Cnty. Super. Ct. Nov. 7, 2022). Upon further review of 

the statute and the AARA decision, the Office has concluded that the informal opinion misinterpreted 

the governing statutes. Nor should an informal opinion unsigned by the Attorney General have been 

issued in a similar manner as a formal opinion. Accordingly, the informal opinion I22-004 dated 

October 28, 2022 is withdrawn and superseded by the following formal Opinion of the same number, 

dated May 18, 2023. 

Discussion 

Counties are creatures of statute and have only those powers given to them by statute. Hancock 

v. McCarroll, 188 Ariz. 492, 498 (App. 1996). Counties are authorized to conduct hand counts of 

ballots cast at precincts1 and early ballots under A.R.S. § 16-602(B) and (F), respectively, to verify the 

accuracy of voting results.  

I. Hand count of ballots cast at precincts. 

A.R.S. § 16-602 provides that “[f]or each countywide primary, special, general and presidential 

preference election, the county officer in charge of the election shall conduct a hand count at one or 

more secure facilities.” A.R.S. § 16-602(B). “The hand count shall be conducted as prescribed by this 

section.” Id. At the beginning of the hand count, “[a]t least two percent of the precincts in that county, 

                                                      
1 Pursuant to the 2019 Elections Procedures Manual (“EPM”), for purposes of the hand count of votes 
cast in-person on Election Day, “precinct” means either “precinct” or “vote center.” 2019 EPM, Ch. 
11, Part III.A at 215 (2019), 
https://azsos.gov/sites/default/files/2019_ELECTIONS_PROCEDURES_MANUAL_APPROVED.p
df (“In counties that utilize vote centers, each vote center is considered to be a precinct/polling location 
. . . ”). Cochise County uses vote centers, but to align with the language of § 16-602, the term precinct 
will be used throughout this opinion to discuss where votes are cast in-person on Election Day in 
Cochise County. 
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or two precincts, whichever is greater, shall be selected at random from a pool consisting of every 

precinct in that county.” A.R.S. § 16-602(B)(1). “The precincts shall be selected by lot . . . .” Id. As 

AARA held, the fact that hand count precincts “shall be selected at random” and “by lot” shows that the 

hand count must be of a subset of the precincts. “By common definition, a selection of precincts is not 

random if all precincts are chosen. In this regard, any directive to begin a hand count under A.R.S. 

§ 16-602(B) by counting [all] votes cast exceeds the authority granted by statute.” AARA, No. CV 2022-

00518, at *8; see also Ariz. Republican Party v. Richer, No. 1 CA-CV 21-0201, 2023 WL 3013295, at 

*1, ¶ 2 (Ariz. Ct. App. Apr. 20, 2023) (explaining that under A.R.S. § 16-602(B)(1) “party chairs take 

turns randomly choosing a few polling places to be audited” (emphasis added)). 

This reading is further supported by subsections C, D, and E of § 16-602, which provide 

instructions for additional hand counts to be conducted when the initial hand count for a race has a 

margin of error equal to or greater than the designated margin when compared to the electronic 

tabulation for those same ballots. A.R.S. § 16-602(C)-(E). Specifically, § 16-602(C) states that if a 

second hand count of ballots returns a margin of error equal to or greater than the designated margin, 

the county must conduct a third hand count of “a total of twice the original number of randomly selected 

precincts.” If that expanded count still results in a difference equal to or greater than the designated 

margin, the hand count should be expanded to the entire jurisdiction for that race. A.R.S. § 16-602(D). 

And that expanded “final” hand count shall be repeated until identical hand count results are achieved. 

A.R.S. § 16-602(E). As recognized in AARA, interpreting § 16-602(B) to permit “a hand count audit of 

all ballots cast in person at 100% of the precincts or voting centers located in Cochise County,” as 

informal opinion I22-004 did, would render subsections C, D, and E superfluous in violation of Arizona 

law. AARA, No. CV 2022-00518, at *8–9 (citing Nicaise v. Sundaram, 245 Ariz. 566, 568, ¶ 11 (2019)).  

Finally, conducting a full hand count would trigger the automatic review requirements set forth 

in A.R.S. § 16-602(J). That provision requires that, if a full hand count of all precincts in the jurisdiction 
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occurs, the Secretary of State shall provide the electronic tabulation source code to the superior court 

and the superior court shall appoint a special master to draft a report identifying the source of the 

discrepancy between the electronic tabulation and the hand count. A.R.S. § 16-602(J). Simply put, a 

full hand count is only expected to occur if there are discrepancies with the electronic tabulation—not 

as a matter of course. This further supports the conclusion that § 16-602(B) does not permit an initial 

full hand count of all ballots.  

II. Hand count of early ballots. 

Early ballots are not to be included in the hand count specified in § 16-602(B). See A.R.S. § 16-

602(B)(1) (“Only the ballots cast in the polling places and ballots from direct recording electronic 

machines shall be included in the hand counts conducted pursuant to this section.”). Instead, that 

subsection provides that “early ballots shall be grouped separately by the officer in charge of elections 

for purposes of a separate manual audit pursuant to subsection F of this section.” Id. The manual audit 

of early ballots shall be of “a number equal to one percent of the total number of early ballots cast or 

five thousand early ballots, whichever is less.” A.R.S. § 16-602(F).  

If the initial hand count results “in a difference in that race that is equal to or greater than the 

designated margin when compared to the electronically tabulated results,” the audit shall be repeated 

and, if needed, expanded to include “a number of additional early ballots equal to one percent of the 

total early ballots cast or an additional five thousand ballots, whichever is less, to be randomly selected 

from the batch or batches of sequestered early ballots.” Id.  

Pursuant to authority granted to her under A.R.S. § 16-452(A), the Secretary of State 

promulgated rules in the 2019 EPM2 pertaining to “procedures for early voting and voting,” including 

hand counts. With respect to early ballots, the EPM instructs that the officer in charge of the elections 

“conduct a hand count of 1% of the total number of early ballots cast, or 5,000 ballots, whichever is 

                                                      
2 The 2019 EPM remains in effect because it is the most recent EPM approved by the Secretary, 
Attorney General, and Governor, as required by statute. See A.R.S. § 16-452(B). 
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less.” EPM, Ch. 11, Part III.B at 215. The EPM further states that “[c]ounties may elect to audit a higher 

number of ballots at their discretion.” Id. Informal opinion I22-004 relied on this statement to reach its 

conclusion that Cochise County has discretion to hand count 100% of early ballots under § 16-602(F). 

But the text of § 16-602(F) limits the number of early ballots to be initially audited to the lesser of 1% 

of early ballots cast or 5,000 early ballots, and therefore necessarily forecloses that all early ballots 

may be initially audited. “[A]n EPM regulation that contradicts statutory requirements does not have 

the force of the law.” AARA, No. CV 2022-00518, at *5 (quoting Leibsohn v. Hobbs, 254 Ariz. 1, 46, 

¶ 22 (2022)). 

Interpreting § 16-602(F) to preclude a hand count of 100% of early ballots is also supported by 

the remaining text of the subsection, which provides that early ballots subject to the hand count must 

be “randomly selected.” A.R.S. § 16-602(F); see also AARA, No. CV 2022-00518, at *8 (explaining 

that, by definition, a random selection of ballots cannot consist of all ballots). And, finally, an initial 

hand count of all early ballots would violate Arizona law by rendering superfluous the procedure 

specified in § 16-602(F) for additional, expanded early ballot hand counts when necessary. See Nicaise, 

245 Ariz. at 568, ¶ 11 (“A cardinal principle of statutory interpretation is to give meaning, if possible, 

to every word and provision so that no word or provision is rendered superfluous.”). In sum, § 16-

602(F) does not provide a county discretion to conduct a hand count of 100% of early ballots.  

Conclusion 

Informal opinion I22-004 misinterpreted A.R.S. § 16-602 and mistakenly concluded that the 

statute gave Cochise County discretion to conduct a hand count of all ballots cast at precincts or voting 

centers located in the county as well as discretion to hand count all early ballots cast in the county. 

Based on the Office’s review of the statute and the AARA decision, § 16-602 does not provide such 

discretion. Informal opinion I22-004 dated October 28, 2022 is withdrawn and superseded by this 
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formal Opinion I22-004, dated May 18, 2023.  

 
Kris Mayes 
Attorney General 
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