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You requested a formal opinion from this Office, asking whether a county board of 
supervisors may "audit the results of an electronically tabulated general election by hand counting 
all of the election ballots of their county." As you may be aware, our formal opinion process 
necessarily involves several layers of review and is not, therefore, conducive to a speedy 
turnaround. The Office understands that time is of the essence regarding your request, because of 
the impending 2022 General Election and the Cochise County Board of Supervisors' (the "Board") 
recent decision to authorize an expanded hand count audit of all Cochise County precincts for the 
General Election. In approving an expanded hand count audit, the Board relied exclusively on 
A.RS. § 16-602(B). For these reasons, the Office offers the following informal opinion regarding 
the scope of Cochise County's authority under A.RS. § 16-602(B) (and statutory provisions and 
regulations referenced therein): Cochise County has discretion to perform an expanded hand count 
audit of all ballots cast in person at 100% of the precincts or voting centers located in Cochise 
County, along with 100% of early ballots cast in Cochise County, so long as the expanded hand 
count audit of statewide and federal races is limited to five contested statewide and federal races 
appearing on the 2022 General Election ballot. 

A.RS. § 16-602(B) provides that "[f]or each countywide primary, special, general and 
presidential preference elec_tion, the county officer in charge of the election shall conduct a hand 
count at one or more secure facilities." In 2011, the Legislature amended§ 16-602(B) to provide 
the Secretary with authority to create procedures for hand count audits through the Election 
Procedures Manual ("EPM"). More specifically, § 16-602(B) now provides that "[t]he hand count 
shall be conducted as prescribed by this section and in accordance with hand count procedures 
established by the secretary of state in the official instructions and procedures manual adopted 
pursuant to § 16-452." The EPM, therefore, has heightened significance in the context of hand 
count audits because the Arizona Legislature has expressly delegated power to the Secretary of 
State to create hand count audit procedures. Following the 2020 General Election, for example, 
the Office relied on the EPM' s hand count audit procedures in advising President Fann and Speaker 
Bowers regarding how such audits should be conducted in counties utilizing voting centers. See 
https :/ /www.azag.gov/media/interest/letter-pres-f ann-speaker-bowers-re-vote-center-audi ts (last 
accessed Oct. 26, 2022). And the Maricopa County Superior Court relied on the EPM's hand 
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count audit procedures in later dismissing a claim challenging the manner in which Maricopa 
County conducted its hand count audit following the 2020 General Election. See Ariz. Republican 
Party v. Fontes, No. CV2020014553 (Maricopa Cnty. Super. Ct. Dec. 21, 2020 Ruling) ("Under 
the authority of section 16-602(8), the Election Procedures Manual gives detailed instructions to 
the county officials who conduct hand count audits.") Thus, in rendering this inf01mal opinion, the 
Office has relied upon the express provisions of § 16-602 and the hand count audit procedures 
contained in the 2019 EPM (at pp. 213-232), which is the last version of the EPM approved by the 
Attorney General and Governor. 1 

Both A.R.S. § 16-602(8) and the EPM contain different requirements for (1) hand counting 
ballots cast in person and (2) hand counting early ballots. Regarding the hand count audit of ballots 
cast in person, § 16-602(8) provides a floor for the percentage of precincts that should be included 
in the audit: "At least two percent of the precincts in that county, or two precincts, whichever is 
greater, shall be selected at random from a pool consisting of every precinct in that county." AR. S. 
§ 16-602(8)(1 ). The EPM contains similar language but also includes broader reference to polling 
locations: "At least 2% of the precincts/polling locations in the county (rounded to the nearest 
whole number) or two precincts/polling locations, whichever is greater, shall be selected at random 
from a lot consisting of every precinct/polling location in that county." 2019 EPM p. 215. There 
is no provision in § 16-602 or the EPM ( or anywhere else in Arizona law) that imposes a ceiling 
on the percentage of precincts or vote centers that can be included in the hand count audit of votes 
cast in person. This why following the 2020 General Election, the Office wrote to the Chairman 
of the Maricopa County Board of Supervisors, suggesting that Maricopa County should "consider 
expanding the hand count audit to five per cent of the voting center locations, which it may do in 
accordance with A.R.S. § 16-602(8)(1) and Chapter 11, Section III(A) of the Elections Procedures 
Manual." See https://www.azag.gov/media/interest/letter-hon-hickman-re-hand-count-audit (last 
accessed October 26, 2022). Thus, it is the Office's conclusion that the Board has discretion under 
A.R.S. § 16-602(8) and the EPM to conduct an expanded hand count audit that includes ballots 
from 100% of the precincts or voting centers located in Cochise County. 

There is similarly no limit in § 16-602(8) or the EPM on the number of ballots that the 
Board can include in the hand count audit of votes cast in person. To the contrary, the statutory 
text and purpose strongly suggest that the Board should review all ballots cast at polling places. 
Section 16-602(8)(1) provides that "[t]he selection of the precincts shall not begin until all ballots 
voted in the precinct polling places have been delivered to the central counting center." And the 
statute makes clear that " [ o ]nly the ballots cast in the polling places and ballots from direct 
recording electronic machines shall be included in the hand counts conducted pursuant to this 
section." A.R.S. § 16-602(8)(1). Thus, "[p]rovisional ballots, conditional provisional ballots and 
write-in votes shall not be included in the hand counts." Id. The EPM explains that "[a] post­
election hand count audit includes a precinct hand count, which involves a manual count of regular 

1 The Arizona Supreme Court recently concluded that the 2019 EPM remains in effect. See 
Leibsohn v. Hobbs, 517 P.3d 45, 51 if25 (2022) (explaining that "The Committee was required to 
follow the 2019 EPM established by the Secretary and approved by the governor and the attorney 
general."). 
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ballots from selected precincts[.]" 2019 EPM at p. 214. Moreover, one primary purpose of a hand 
count audit is to ensure that the machine-count totals closely match the hand-count totals, and that 
exercise could have reduced value if only a subset of ballots cast in person are permitted to be 
included. The Board, therefore, has discretion to review 100% of the ballots cast in person at 
100% of the precincts or voting centers located in Cochise County when conducting the hand count 
audit required under§ 16-602(B). 

Although there is no limit on the number of precincts or voting centers or the number of 
ballots that can be included in the hand count audit of votes cast in person, there is a limit on the 
number of statewide and federal races that can be included in the hand count audit. Both A.R.S. 
§ 16-602(B) and the EPM reflect that the required hand count audit shall include up to five 
contested races. See A.R.S. § 16-602(B)(2) ("The races to be counted on the ballots from the 
precincts that were selected pursuant to paragraph 1 of this subsection for each primary, special 
and general election shall include up to five contested races." (emphasis added)); 2019 EPM p. 
217 ("The races to be counted in the hand count audit generally includes up to five contested 
races[.]"). For a general election, the races to be included are determined by selecting by lot from 
the ballots cast for one statewide ballot measure, one contested statewide race for statewide office, 
one contested race for federal office, and one contested race for state legislative office. See A.R.S. 
§ 16-602(B)(2)(a)-(d). Moreover, "[i]n elections in which there are candidates for president, the 
presidential race shall be added to the four categories of hand counted races." Id. § 16-602(B)(5). 
If additional races are needed to fill out the number of races that the Board decides to count, 
according to the EPM, "[t]he priority for selecting other categories, if needed, is as follows: 
statewide candidate, statewide ballot measure, federal candidate and then state legislative." 2019 
EPM p. 220. Thus, for example, if the Board chooses to count five contested races for the 2022 
General Election, because there is no presidential election in 2022, the Board should choose two 
contested races for statewide office, one statewide ballot measure, one contested race for federal 
office, and one contested race for state legislative office. 

Turning to Board authority under § 16-602 regarding a hand count audit of early ballots, 
as stated, § 16-602 handles ballots cast in person differently than early ballots. As to early ballots, 
§ 16-602(B)(l) directs that "the early ballots shall be grouped separately by the officer in charge 
of elections2 for purposes of a separate manual audit pursuant to subsection F of this section." 
Thus,§ 16-602(B)(l) incorporates by reference the procedures set forth in§ 16-602(F) for a hand 
count audit of early ballots. 

While early ballots are not cast in precincts or voting centers, and therefore the discussion 
above about the percentage of precincts or voting centers that can be included in a hand count audit 
is inapplicable to early ballots, § 16-602(F) requires that "the chairmen or the chahmen' s designees 
shall randomly select one or more batches of early ballots that have been tabulated to include at 
least one batch from each machine used for tabulating early ballots." 

2 In Cochise County, the "officer in charge of elections" for purposes of A.R.S. § 16-602 appears 
to be the Director of the County Elections Department. 
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Regarding the number of early ballots that can be included as part of a hand count audit, § 
16-602(F) instructs that "[t]he chairmen or the chai1men's designees shall randomly select from 
those sequestered early ballots a number equal to one percent of the total number of early ballots 
cast or five thousand early ballots, whichever is less." See also 2019 EPM p. 215. This statutory 
language does not set a maximum limit on the number of early ballots that can be included in the 
hand count audit, and at the very least, it is ambiguous. As discussed, the Secretary has been 
delegated statutory authority to create hand count audit procedures through the EPM. And she did 
so with respect to the number of early ballots that can be included in the hand count audit. More 
specifically, the EPM grants the Board discretion to include additional early ballots (with no limit) 
in the hand count: "Counties may elect to audit a higher number of ballots at their discretion." 
2019 EPM p. 215. Thus, the Board at its discretion may include up to 100% of early ballots in an 
expanded hand count audit. 

Like with ballots cast in person, there is a limit on the number of statewide and federal 
races that can be included in the hand count audit of early ballots. In fact, the races included in 
the hand count audit of early ballots must be the same races included in the hand count audit of 
ballots cast in person. See A.R.S. § 16-602(F) ("[T]he county officer in charge of elections shall 
conduct a manual audit of the same races that are being hand counted pursuant to subsection B of 
this section."). Thus, the Board is limited to conducting an expanded hand count audit of early 
ballots cast in the same races as those audited for ballots cast in person. 

In sum, the Office concludes that, pursuant to A.R.S. § 16-602, the Board is pe1mitted to 
perfo1m an expanded hand count audit of all ballots cast in person at 100% of the precincts or 
voting centers located in Cochise County. Moreover, the Board is permitted to perform an 
expanded hand count audit of 100% of early ballots cast in Cochise County. The Board must limit 
the number of competitive statewide and federal races audited to five. Finally, if the Board chooses 
to conduct a hand count audit of five statewide and federal races for the 2022 General Election, 
the Board should choose, by random lot, two contested races for statewide office, one statewide 
ballot measure, one contested race for federal office, and one contested race for state legislative 
office. 

Please note this informal opinion does not address any of the following issues: (1) whether 
Cochise County has authority for a hand count outside the scope of A.R.S. § 16-602, including for 
races not mentioned in A.R.S. § 16-6023, (2) the procedures Cochise County should use for any 
hand count conducted outside the scope of A.R.S. § 16-602, and (3) what effect, if any, a full or 
expanded hand count might have on the official outcome of the 2022 General Election. 

3 For example, in an informal opinion from Justice John R. Lopez IV (then Solicitor General), in 
2015, the Office concluded that "A.R.S. § 16-602(B)(2)(f) does not affirmatively bar hand counts 
outside of A.R.S. § 16-602. That section only provides instructions for the county official in charge 
of elections on what races to count in an A.R.S. § 16-602 hand count." Ariz. Att'y Gen. Op. I15-
009 ( available at https ://www.azag.gov/ opinions/i 15-009-r 15-021). 



Sen. David Gowan 
October 28, 2022 
Page 5 

Sincerely, 

Michael S. Catlett 
Deputy Solicitor General 


